Diabetes Mellitus

Diabetes Mellitus is een aandoening van de alvleesklier waarin de eilandjes van Langerhans geen tot matige insuline produceren.

Bij DM 1 is er een absoluut tekort aan insuline en DM II heeft een relatief tekort aan insuline.  Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid maar ook voor de voeten.

De verminderde bloedtoevoer naar de benen en voeten zorgt voor een slechtere genezing bij wondjes en is een veel voorkomend probleem bij diabetes.

 Door beschadiging van zenuwen ten gevolge van de diabetes  is er een gestoorde gevoelsgeleiding, Een wattig gevoel in de voet, of het beklemmende gevoel in de voet of zelfs geheel geen gevoel meer tijdens het lopen is een veel gehoorde klacht. Daardoor kunt u wondjes ontwikkelen zonder dat u daar erg in heeft, omdat u de pijn niet voelt. Ook de ontwikkeling van eeltvorming kunt u niet meer waarnemen.

Door de diabetes ontstaat er een hele droge huid, die gaat schilferen en soms ontstaan er kloofjes. Als kloofjes open springen kan er een infectie ontstaan doordat  er een verlaagde weerstand is ten gevolge van de diabetes.

De kleine voetspiertjes kunnen door de diabetes uitvallen met als gevolg een standsverandering van de voet of de tenen. Dat kan weer gevolg hebben voor de stand van de knieen, heupen, rechte ruggenstrekker en het hoofd.  Kortom de voeten hebben een behoorlijke functie in het gaan en staan.