LLLT - Low Level Laser Therapie

In de Verenigde Staten en Groot Britannië is Low Level Laser Therapie (LLLT) een volop geaccepteerde en breed ingezette vorm van behandeling voor een breed spectrum aan aandoeningen. In Nederland is de LLLT tot nu toe vooral bekend vanwege de succesvolle aanpak om mensen te helpen met het stoppen van roken.

Het woord LASER is een afgeleide van het begrip "LIGHT AMPLIFICATION BY STIMULATED EMISSION OF RADIATION". Normaal licht heeft een breed spectrum doordat het vele frequenties en intensiteiten heeft. Laserlicht kent slechts één frequentie (golflengte) en één intensiteit. Door gebruik te maken van een techniek die we gestimuleerde emissie noemen, is licht te versterken. Anders gezegd: we kunnen licht produceren dat een enorme hoeveelheid energie in zich kan meedragen.
De geschiedenis van lichttherapie gaat ver terug in onze tijd. Maar pas in de 20e eeuw begint de wetenschappelijke toepassing van bepaalde lichtgolven ter verbetering van lichamelijke condities.
Albert Einstein is de grondlegger van de lasertheorie geweest, maar de eerste effectief werkende laser is echter pas vele decennia later in gebruik genomen. In 1960 schrijft dr. Theodore Maiman een eerste publicatie over laserbestralingen in relatie tot gezondheid. De laatste 15 jaar is de lasertechniek een heel belangrijke rol in tal van geneeskundige disciplines gaan spelen.
Bij gebruik van de laser binnen de geneeskunde wordt een verschil gemaakt tussen "KRACHTIGE LASERS" en "LAAGVERMOGENDE LASERS".

De Krachtige Laser:
Krachtige lasers hebben tot doel weefsel te vernietigen. Deze lasers worden gebruikt in de dermatologie, gastro-enterologie, oogheelkunde en andere disciplines.

Laag vermogende Laser of Low Level Laser:
Laag vermogende lasers hebben dezelfde kenmerken als krachtige lasers, maar zijn sterk gereduceerd voor wat betreft hun vermogen. Laagvermogend staat voor de geringe temperatuurstijging (minder dan 1°) die deze therapie veroorzaakt. Laag vermogende lasers worden gebruikt bij de Low Level Laser Therapie (LLLT).
De LLLT is een veilige lichttherapie, die alleen invloed heeft op pathologische toestanden of zone's. Normaal weefsel ondergaat daarbij geen invloed of verandering. De LLLT is daardoor een aanvaarde manier van therapeutische ondersteuning. Hierdoor is zij toepasbaar in de fysiotherapie, voetverzorging, podologie / podotherapie, tandheelkunde, dermatologie, huisartsengeneeskunde, acupunctuur, verslavingsgeneeskunde en diergeneeskunde.
De werking van LLLT is onderbouwd met meer dan 2500 wetenschappelijke studies van universiteiten van hoog niveau. Opmerking: de LLLT is veilig in gebruik en effectief, maar niet medisch invasief!

De werking van de LLLT:
De werking van de LLLT is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

     -Ontstekingsremmend
     -Oedeemremmend
     -Circulatieverbeterend
     -Immuunstimulerend
     -Wondhelend
     -Pijnstillend

CARE (verzorgende) PROTOCOLLEN voor de Voetverzorger
In samenwerking met de producent en een Nederlandse huisarts zijn 10 zorgprotocollen. Deze zijn bestemd voor de volgende huidcondities:

     -Diabetische voetverzorging
     -Voetwratten
     -Schimmelinfecties ( verbetering van de huidimmuniteit in combinatie met schimmelremmer)
     -Psoriasis
     -Eczeem
     -Traumanagels
     -Littekens
     -Ingegroeide teennagels
     -Likdoorns
     -Hielkloven

BIJWERKINGEN / CONTRA-INDICATIE:
Gezien de niet-invasieve techniek treden er weinig of geen secundaire, vervelende bijverschijnselen of neveneffecten op.
De Low Level Laser is, wanneer u direct in de laserstraal kijkt, wel gevaarlijk voor de ogen. U dient dus steeds de gepaste veiligheidsbril op te zetten!
Het gebruik van deze techniek heeft zijn beperkingen, en het spreekt vanzelf dat ik als voetverzorger zal handelen volgens de opgestelde protocollen.
Bij het uitblijven van verbeteringen of het optreden van verslechteringen zal ik direct de hulp van een arts inschakelen.

OMEGA LASERS:
De Omega Xp en sondes zijn voor de behandeling van een reeks aandoeningen ontworpen; van weefselherstel en wondverzorging tot pijnverlichting.
Dankzij research en development heeft Omega de optimale behandelparameters vastgesteld voor wat betreft golflengte, dosering en pulsfrequenties; vitaal voor een succesvolle behandeling en het doen verdwijnen van aandoeningen.

Omega lasers worden dagelijks gebruikt in ziekenhuizen en klinieken over de hele wereld.

In de huis aan huis krant Zuidwest Nieuws heeft op 10 maart 2010 een uitgebreid artikel gestaan over de Low Level Laser Therapie, klik hieronder op de link om het artikel in PDf te downloaden:

Interview Zuidwest Nieuws 10 maart 2010

In het AD editie Haagsche Courant is op vrijdag 19 maart 2010 een interview geplaatst met Karin Peters over de werking van de LLLT. Wilt u dit interview lezen, klik dan op de link hieronder om het PDF bestand te bekijken en/of downloaden:

Interview Haagsche Courant/AD d.d. 19 maart 2010