Tips en trucs

Weet u dat:
Vooral vrouwen gemiddeld 45 tot 60 minuten per dag aan hun uiterlijk besteden? Je ziet er graag goed uit, de dagelijkse zorg voor het uiterlijk is heel gewoon en geaccepteerd. Dat voeten daar niet echt bij horen is des te vreemder als u nagaat dat we maar één paar voeten hebben. En dat we (bijna dagelijks) vele kilometers afleggen op dat ene paar.

Voeten verdienen uw volledige aandacht, goede voetverzorging is een noodzaak!

U kunt namelijk te maken krijgen met allerlei ongemakken, zoals eelt, ingroeiende nagels, likdoorns en schimmelnagels. Een aantal van deze ongemakken kunt u zelf voorkomen, voor andere zult u een pedicure moeten raadplegen.

Enkele tips om problemen te voorkomen:

      -  Voeten wassen

      -  Gebruik vocht regulerende  crème

      -  Voorkom ingroeiende nagels

      -  Wat kan ik doen tegen de onaangename geur van mijn voeten

      -  Problemen voorkomen bij het knippen van de nagels

      -  Eelt en kloven onder de voet

      -  Schimmelinfectie onder de nagels of aan de voethuid

      -  Het kopen van geode schoenen

      -  Het dragen van hoge hakken

Voeten wassen
Uw voeten voelen zich het beste als u ze dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep wast. Een (te) droge huid ontstaat als u te lang met u voeten in het water blijft. Gebruik een schone handdoek om uw voeten na het wassen goed af te drogen, vooral tussen en onder de tenen. Wacht even met het aantrekken van sokken, gun uw voeten de kans en tijd om geheel na te drogen.

Gebruik vocht regulerende crème:
Bij het gebruik van een goede vocht regulerende crème hebben uw voeten ook baat. Breng de crème aan op de gehele voet, zorg er echter voor date r geen crème tussen de tenen komt.

Voorkom ingroeiende teennagels:
Een ingroeiende teennagel (meestal aan de grote teen) is een zeer pijnlijke aangelegenheid. Wanneer dit voorkomt moet u het zo snel mogelijk (laten) verhelpen om erger te voorkomen. Risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende nagels zijn:

     -(verkeerde) Druk door slecht passende en knellende schoenen

     -Het te kort knippen van de nagel(s)

     -Het afknippen van de hoekjes van de teennagel(s)

     -Een weke nagelomgeving (door vaak baden of overmatige transpiratie). (naar boven)

Wat kan ik doen tegen de onaangename geur van mijn voeten?
Voeten die onaangenaam ruiken (zweetvoeten) worden veroorzaakt door afvalstoffen van bacterien in uw zweet. U kunt producten gebruiken die het overmatige zweten tegengaan om van uw klachten af te  komen. Ook de volgende tips kunnen daarbij helpen:

        -Maak uw voeten, vooral tussen de tenen, dagelijks erg goed schoon en droog

        -Probeer zoveel mogelijk goed passende open schoenen te dragen

        -Verwissel regelmatig uw sokken (minimal 1x per dag) en gebruik sokken die vocht kunnen opnemen, bijvoorbeeld wol of katoen

        -Wissel iedere dag van schoenen, leren schoenen houden ca. 48 uur vocht vast!

Problemen voorkomen bij het knippen van nagels:
Het beste kunt u uw nagels knippen met special daarvoor bestemde schaartjes of teenknippers. Knip de nagels zo recht mogelijk af om het ingroeien van de nagels te voorkomen. Daarbij moet de nagel iets langer zijn (ca. 1 mm.) dan de punt van uw teen.

Eelt en kloven onder de voet:
Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt zal dit vooral komen doordat u (te) kleine schoenen met een open hiel draagt. Hierdoor ‘hangt’ de huid over de achterzijde van de schoenrand. Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste lag van onze huid, de zgn. hoornlaag. De aanwas van eelt vertoont vaak een brokkelige rand, het lijkt een dike eeltrand, maar bijbehandeling blijkt het slechts te gaan om een dunne lag. Het voorkomen van eeltaanwas is het dragen van goede passende schoenen. Kloven zijn pijnlijke plekken waar de huid gebarsten is doordat deze minder elastisch is geworden. Meestal zullen de kloven aan de eeltranden van de hiel voorkomen, juist daar waar de huid extra droog is. Kloven worden veroorzaakt door te kleine slippers of sandalen te dragen. Om kloven te voorkomen kunt u zelf het volgende doen:

      -Vijl 1x per week op de droge huid (één kant op vijlen)

      -Uw voeten iedere avond insmeren met een vocht regulerende crème

Schimmelinfectie onder de nagels of aan de voet
We komen dagelijks in contact met allerlei schimmels die in principe zeer besmettelijk zijn. ‘Gewoon’ huisstof bevat vaak grote hoeveelheden schimmelsporen, maar niet iedereen krijgt een schimmelinfectie. De ene persoon blijkt er gevoeliger voor te zijn dan de andere. De voornaamste bronnen van infecties zijn:

         -Zwembaden

         -Douches van sportgelegenheden

         -Sauna’s

         -Het passen van schoenen in een schoenenwinkel

 Huidschimmel aan de voet, ook wel zwemmerseczeem genoemd, begint meestal tussen de tenen en veroorzaakt een onaangename geur en het kan flink jeuken. Er zijn tal van schimmeldodende middelen te koop. Ook een behandeling via de huisarts kan afdoende helpen. Een schimmelnagel heft een doffe, brokkelige nagelplaat en kan muf gaan ruiken. De nagel krijgt vaak een geel/bruine verkleuring en kan gedeeltelijk (of geheel) loslaten. Ook hier is een schimmelinfectie de oorzaak van het probleem.

Het kopen van geschikte schoenen:
Goed passende en goede schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Let bij de aanschaf vooral op de breedte van de schoen (dus niet een maatje groter kopen als de schoen te small is). Probeer altijd de aanschaf van schoenen te doe naan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan iets meer gezwollen dan ‘s ochtends en hiermee voorkomt u onnodig knellende schoenen en vooral ……… voetproblemen!

Het dragen van hoge hakken:
Wanneer u vaak op ‘hoge hakken’ loopt is dit slecht voor uw voeten, maar ook voor uw knieen en rug! De bewegingsvrijheid van uw voet kan minder worden, doordat het dragen van ‘hoge hakken’ kan leiden tot een verkorte achillespees. Dit kan leiden tot pijn tijdens het gewone lopen of sporten.  Het is aan te raden niet meerdere dagen op schoenen met ‘hoge hakken ‘ te lopen,maar dit af te wisselen met platte schoenen.

Met een goede en regelmatige verzorging van uw voeten zijn veel van deze problemen te voorkomen. Een pedicure verhelpt niet alleen klachten, maar verzorgt en verwent uw voeten tegelijkertijd.

Maak eens een afspraak met mij, u zult merken dat het een weldaad voor uw voeten is!