Auriculotherapie ofwel ooracupunctuur

Auriculotherapie ofwel ooracupunctuur is ruim 50 jaar geleden ontdekt en verder ontwikkeld door Paul Nogier, een Franse huisarts. Helemaal nieuw was het niet, maar hij was wel de eerste die alle pijnpunten in kaart ging brengen welke punten op het oor correspondeerde met de pijnplekken op het lichaam.

Als je het oor goed bekijkt lijkt het op een foetus. Het oorlelletje is het hoofdje, de rand in het oor de wervelkolom, de kronkelige lijnen binnen in het oor het opgekrulde lijfje. Ook de organen zoals de longen, nieren en weefsel zoals bloedvaten, zenuwen en dergelijke zijn in het oor te vinden.

Vroeger werden de punten opgezocht met een puntzoeker, een metalen staafje met een bolletje eraan, tegenwoordig gebruiken we een electrische puntzoeker die de weerstand in het oor kan meten.

Daar waar de pijnplek zit en de weerstand hoog is, kunnen we de plek tonificeren (activeren) of sederen (tot kalmte brengen). Dat kunnen we  door middel van een naaldje, een verblijfsnaaldje, een magneetje of een oorzaadje.

Volgens de leer van de auriculotherapie heeft elke stimulans meteen effect op het corresponderende orgaan.

Er zijn meer dan 200 punten op het oor te vinden en moet dus heel nauwkeurig gebeuren.

Corresponderen met bepaalde lichaamszones en waarbij dus druk wordt uitgeoefend op de reflexzone. Het aftasten van het oor gebeurt doorgaans met een druktaster of puntzoeker.

Heel interessant is dat drukpijn aan het oor op een afwijking in het lichaam aangeeft.

Dr. Nogier

Paul Nogier had vooral veel succes bij moeilijke kwalen als migraine, zenuwpijnen, allergieën en verslavingen. Vooral bij migraine was zijn methode overduidelijk een schot in de roos. Wie last van migraine heeft, weet maar al te goed, hoe ellendig deze kwaal kan zijn. De pijn is overweldigend, misselijk makend, alle activiteit verlammend. Je kunt licht noch geluid verdragen.

Talloze andere klachten en sympomen, ook psychische, kunnen met succes behandeld worden zoals:

·      Slapeloosheid

·      Vermoeidheid

·      Gewrichtsaandoeningen

·      Bronchitis

·      Migraine

·      Stress klachten

·      Allergieen

·      Reumatische klachten

·      Pijnklachten

·      Overgangsklachten

·      Stoppen met roken

·      Gewichtsverlies